Släktgrenen Charlotta Looström

isidor1894

Familjen Looström

Maria Charlotta Looström, f. Neumüller (1854-1915)
Maria Charlotta Cornelia Neumüller gifte sig med Gustav-Isidor Looström (1850-1919), vinhandlare i Stockholm. De fick två barn:
Sten (1881-1920) gift med Edith Andersson (1885-1957)
Curt (1884-1923)

Släktgrenen Looström dog ut med Maria och Gustav-Isidors två söner. Ur kyrkböckerna kan man se att den äldste sonen Sten Looström föddes i Katarina församling och bodde på Loogården vid Nacka gård vid sin död 1920. Loogården hette tidigare Loobo och var en sommarvilla. Sten L. gifte sig 1919 med Edith Andersson från Fränninge i Malmöhus län. Året därpå dog Sten L. Edith gifte om sig med en Fritz Josef Wilhelm Delow (1893-1968). De hade inga barn.

Curt L. bodde i Katarina församling hela sitt liv (Ringvägen 133/Östgötagatan 66). Det finns inga uppgifter om att han var gift.

Utdrag ur släktkrönikan skriven av Ragnar Looström 1956:
”Isidor Looström blev vinhandlare och hade i många år Aspenbergs vinhandel. Det var en glad och frodig garcon som spelade och komponerade dansmusik till allmän glädje i Södersociteten. Han gifte sig med Maria Neumüller, dotter till storbryggaren Neumüller som förutom bryggeriet skaffade sig stora marker söder om Stockholm i Nacka socken. Neumüller bodde förnämligt på Skarpnäcks gård och såg där mången gång Karl XV som gäst på jaktpartier. Ett litet minne lär också kungen ha givit familjen i en dotter, som sedermera blev gift med Bryggaren Gustaf Piel.

Isidor och Maria Looström hade 2 barn, sönerna Sten och Kurt. Emellertid kom den Neumüllerska stora förmögenheten dem ej till lycka. Sten deltog visserligen en tid i faderns affär och bildade ett musikkapell, som uppträdde på Skansen under namn ”Spiskrokarna”, men sedan modern dött blev alkoholen för båda allt för frestande, så de dogo tämligen unga. Ett par tjänsteflickor togo hand om dem de sista levnadsåren och gifte sig med dem, så nu njuta dessa av det stora Neumüllerska arvet, ty några arvingar fingo de ej.”

Källa:
http://loostrom.com/loharad/pages/spiskrokarna.htm

spiskrokarna1 spiskrokarna2Familjen Looström 1894 vid spelning på Stadion 1913.
”Musikkapellet Spiskrokarna spelade år 1909 in en 78-varvsskiva med ”Spiskrokarnes paradmarsch” på den ena sidan och ”Spiskroksvalsen” på den andra.”