Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

Otto Emil Neumüller och Bryggarkärran

I december 1910 donerade Otto Emil Neumüller det första svenska militärplanet till svenska staten. Planet finns i dag på Tekniska museet, men släktföreningen med...
Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

God Jul från släktföreningen!

Släktföreningen önskar en God Jul och ett Gott Nytt År med Per Anders Fogelströms skildring av Friedrich Rudolph Neumüller. Läs här: Julhälsning
Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

Vem var Eva Emelie Reuszner?

Eva Emelie Reuszner föddes den 3 februari 1826 i Katarina församling på Söder i Stockholm. Hennes far var Joseph Gottlieb Reuszner och  hennes mor...
Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

Släkten Neumüllers spännande historia

Läs om släktens första bryggare och om Margarethe Katharina Neumüller som gifte in sig i släkten Hohenzollern här. 
Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

Nyhetsbrev från släktföreningen december 2019

Nu kan du som är släkting få ett nyhetsbrev från släktföreningen direkt som mail, förutsatt att du har lämnat din mailadress till info@neumuller.org. Nyhetsbrevet...
Ingen utvald bild inställd för detta inlägg.

Södermalm – bryggeriernas stadsdel

Det största bryggeriet på Södermalm var Gustaf Piehls Nya Bryggeri i kvarteret Rektangeln vid korsningen Ringvägen/Götgatan. I dag har köpcentret Ringen ersatt bryggeriet, men...

Djurgårdens första klubbmärke inspirerat av Neumüllers öl?

          Djurgårdens klubbmärke har inte alltid sett ut som dagens sköld, med färgerna gult, rött och blått. De första fem...

Kerstin Neumüller – en mästare i att lappa och laga

”Kerstin Neumüller är herrskräddare med hjärtat i hemslöjden. Hon har ägnat många år åt att studera hantverk och textilhistoria. Kerstin har en stor fascination för...

Hör av dig till Neumüllerska släktföreningen!

Sedan några år tillbaka skickar föreningen inte ut några inbjudningar till släktmöten eller annan information med posten utan det sker per mail. Men tyvärr...

Släktmöte 2016 vid Hästhagen

Start 1979
Släktföreningen stiftades formellt den 7 juni 1978, men startade sin verksamhet först i maj 1979 med en båtutflykt till Vaxholms kastell. Vid utflykten såldes ett särskilt förkläde med motiv från Neumüllers bryggeri. Föreningen hade då 166 medlemmar och ordförande var Jan Neumüller. De olika släktgrenarna fastställdes till EN (Egnell/Neumüller), PN (Piehl/Neumüller), ÅN (Åkerlund/Neumüller), NS (Neumüller/Simonsson), NL (Neumüller/Lidén) och RN (Riben/Neumüller). Varje gren hade sin representant i styrelsen.

Mobile Photo 18 okt 2009 21.35.46

Utflykter och andra aktiviteter
1980 var det dags för ett nytt möte. Denna gång med utflykt till Örbyhus slott med bl a visning av slottet. En annan utflykt i släktföreningens regi var en båtresa till Visingsö i juli 1985 med övernattning i Hjo med cirka 40 deltagare. Hemresan med M/F Ladulås blev dramatisk med en överraskande tät dimma på Vättern och radarhaveri. För att hitta tillbaka i dimman parkerades en  en bil vid bryggan med strålkastarna tända för att vägleda skepparn. Sommaren 1986 var det ett möte på Vevelsta hos familjen Thord Neumüller. Till middagen bjöds det på egenhändigt plockade släpärter. I juni 1993 var det dags för ett nytt möte på Vevelsta med fågelskådning under ledning av Nils Linnman och en konsert i Husby-Oppunda kyrka med Maria och Kristina Neumüller. Vi fick också pröva på att under Thord Neumüllers ledning använda så kallade pekare för att undersöka jordstrålningen.  

Jubileumsfesten 2009
Lördagen den 12 september 2009 var det stor jubileumsfest på Velamsund i Nacka. Då firade vi att Neumüllerska släktföreningen fyller 30 år.

velamsund_hus

Platsen – Velamsund – var vald av flera anledningar. Gården har fram till branden på 1980-talet bebotts av släkten Egnell, som genom ingifte är en gren av  släkten Neumüller. Den har också en viktig plats i Stockholms äldre bryggerihistoria, eftersom grunden till Stockholms Bryggerier lades på Velamsund på 1880-talet.

Efter släktmötesförhandlingarna var det middag på Restaurang Långa Raden där det serverades en härlig trerättersmiddag. Den stora gruppen yngre släktingar bidrog till att stämningen blev hög hela kvällen.

PRI000144f

2011 års släktmöte var i de trevliga lokalerna på Nybrogatan 60 som ägs av Stockholms Borgargille. Där finns också en charmig innergård med gamla skyltar, bl a Nils Henriks torg, döpt efter Nils Henrik Winblad von Walter, en av de som har byggt upp Borgargillets museum.

Efter årsmötesförhandlingarna, som leddes av Lottie Neumüller, vidtog ölprovning. Vi hade fått kontakt med Svenska Hembryggareföreningen (SHBF) och Ulf Henryson.  Ulf berättade om olika öltyper, om småskalig ölbryggning och mycket annat med ölanknytning. Tre ölsorter som finns att köpa på systembolaget provades, men vi också prova Ulfs eget goda och starka trappistöl. På SHBF:s webbsida finns det många tips om öl och småskalig ölbryggning (www.shbf.se).

Mötet hade samlat ett 50-tal släktingar i många generationer, från Anna-Stina Sköld, sondotter till Friedrich Rudolph, till små neumüllrar i femte generationen. Många träffades för första gången medan det var glatt återseende för andra. Det var god och glad stämning och alla lät sig väl smaka av den goda middagsbuffén.

Släktmötet 2013 hölls också  i Borgargillets lokaler i Stockholm. Ett drygt 60-tal personer träffades vid årsmötet, lyssnade på föredrag om modern öltillverkning, åt, drack och umgicks under trevliga former.

I september 2014 var det släktfest i Ladan på Öråkers gård. Det var många glada möten och stort intresse för Klas Fredrik Neumüllers tavlor som visades för oss. I sitt välkomsttal berättade Carola Dyrssen om hur Ladan utvecklats till något av ett kulturcentrum med allt ifrån boklådor och antikviteter till krukmakeri, tapetserarverkstad och inte minst Carlotta Neumüllers vintagebod.

Mellan de ordinarie släktmötena har det också varit flera aktiviteter med besök på släktens bryggerier och gårdar, föredrag och utflykter med släktanknytning och julglögg.

2018 hade Simonssonska och Neumüllerska släktföreningarna en gemensam släktträff med rundtur till släktens bryggerier på Söder och avslutning i Sidenkällaren på Repslagargatan. Catarina Ranta, från Simonssonska släktgrenen, har skrivit en mycket intressant rapport från mötet med  spännande berättelser om Stockholms och i synnerhet Södermalms bryggerihistoria. Läs här: Släktmöte 20 okt -18 rapport

I september 2019 reste 14 släktingar till Cesky Krumlov i södra Tjeckien för att bekanta sig med den plats där en neumüllergren bodde från mitten av 1700-talet fram till 1920-talet. Det var en mycket uppskattad resa till en oerhört vacker liten stad med många släktminnen. Bland annat besökte vi fem olika hus som beboddes av släktingar med hjälp av en lokal guide. Hon blev så intresserad av släktens rötter att hon har fortsatt att samla material och skicka en rapport om efterforskningarna. 

Här finns mer att läsa om släktföreningens aktiviteter.

Släktmatrikeln
Under 1994 sammanställde Jan Modigh en sedan länge planerad släktmatrikel med aktuella uppgifter om alla ättlingar till Friedrich Rudolph Neumüller. Den kan laddas ner som pdf-fil  Släktförteckning94 I slutet av 1980-talet planerades en släktbok med berättelser om Friedrich Rudolph och om släktens gårdar – ett projekt som inte blev av, men som nu delvis kan förverkligas genom hemsidan.