Çesky Krumlov

IMG_9956
Cesky Krumlov, eller Krumlau på tyska, finns på UNESCO´s världsarvslista. Det är en väl bevarad stad med 300 gamla hus, kullerstensgator och ett slott.

Man kommer lätt till Krumlov med bekväm buss från Prag. Det går också tåg dit, men de är långsamma och stationen ligger i utkanten av staden.

En stor turistattraktion
Krumlov är en stor turistattraktion. Det innebär att under högsäsong vimlar det av turister och det kan trots mängder av små pensioner och hotell bli svårt att hitta rum. Det finns också årliga musik- och teaterfestivaler som lockar många besökare. Bästa tiden att resa till Krumlov är försommar eller senhöst.

Det finns mycket att göra i Krumlov: Gå runt på de smala kullerstengatorna och njuta av vackra hus, dricka gott och billigt öl på någon av de många trevliga pubarna, besöka bryggeriet, göra en rundtur i slottet och slottsparken, paddla på Moldau som slingrar sig igenom staden eller äta god tjeckisk mat på någon av alla små trevliga restaurangerna utmed Moldau.

Har du en dag över så ta en tur med det långsamma tåget genom de skogarn i Sumava – gränstrakter mot Tyskland. Där finns stora vildmarker med vandringsleder. Den som har tillgång till bil har mycket att göra: Besöka Cesko Budejovicko med Budvar bryggeriet och Hluboka Vltavou med sitt gotiska slott slott eller vildmarkerna i Sumavaregionen.

Krumlovs histora
Före 1555 bestod staden i själva verket av två självständiga städer – Latrán och Krumlov.  Båda hade stadshus och bryggeri. Det var ständiga dispyter mellan de två städerna och den allvarligaste var om privilegiet att brygga öl. 1459 hade Latrán fått samma privilegier som Krumlov, men 1503 gavs enbart Krumlov privilegiet att brygga öl. 1555 tröttnade dåvarande hertigen på bråket och slog ihop de två städerna och kallade dem för Krumlov.

Stadens öltillverkning går ända tillbaka till 1336 då invånarna fick tillstånd att brygga och sälja öl. I mitten av 1500-talet byggdes ett nytt bryggeri som använde stadens fina vatten.

logo

I början 1600-talet tog hertigsläkten Eggenberg kontroll över Krumlov. Dagens öl heter därför Eggenberg.

Slottet i Krumlov dominerar staden helt med sitt runda, färgglada torn. Sedan mitten av 1200-talet fram till 1945 har det ägts omväxlande av familjerna Rosenberg och Schwartzenberg. Släkterna ägde också stadens bryggeri.

Slottsteatern är världsunik – liksom Drottningholms slottsteater finns dekor och maskineri bevarat i ursprungligt skick. Masksalen är en annan sevärdhet. Hela salen är dekorerad med ett vimmel av festande, maskerade människor. Bakom slottet finns en vacker barockträdgård.

Läs mer om släkten Neumüller och Çesky Krumlov