Ekudden

Ollner10

Ekudden

 

Ekudden ligger på en udde i norra delen av sjön Flaten och gränsar till Flatenbadets friluftsområde. Ekudden var en utgård  under Skarpnäck. Den avsöndrades och såldes den 6 april 1893 till bryggaren Carl Gustaf Piehl. Gården var sommarställe för familjen Piehl. Där bodde också dottern Lisa, gift Geber, med familj.

På Ekudden fanns en stor mangårdsbyggnad, byggd 1887, flygelbyggnad, ladugård, kägelbana, tjänstebostad, drängstuga, ladugård, förråd, växt- och lusthus m m. En engelsk park med många växter och träd anlades och en kanal grävdes tvärs över spetsen på området. Efter det att Stockholms stad köpt Ekudden stod husen så småningom tomma och förföll. I samband med ett inbrott brändes huvudbyggnaden ner en sensommardag 1969. Övriga hus vandaliserades redan 1956 och numera finns bara grunderna kvar. I området finns flera intressanta växter och en värdefull ekmiljö med många insekter.

Ollner4

Ollner5

Familjen Geber på Ekudden

 

Konstfackseleven Emmelie Golabiewski gjorde 2012 sitt exmanesarbete om Ekuddens ruiner. Hon vill inrätta ett friluftsmuseum på platsen. Hon menar att det är en kulturmiljö som borde vårdas. Läs artikeln i Mitt i Bandhagen ekudden

Källor:
Hans Harlén, Stockholm från A till Ö. Del II, Söderort.
Olle Rydberg, Från Årsta till Farsta (innehåller felaktiga uppgifter om årtal för vandaliseringen). Uppgiften om när huvudbyggnaden brann (1969 eller möjligen 1968) kommer från en person som befann sig i närheten av Ekudden denna sensommarlördag.

Läs Lisbeth Ollners berättelse om sin barndoms somrar på Ekudden, Mormor Sofia Piehls ”Grönalund” på Ekudden