Släkten Neumüller

Anor från Ober-Österreich
Släkten härstammar från norra delen av Ober-Österreich. Enstaka spår leder tillbaka till 1550-talet och staden Schenkenfelden. Senare nämns staden Eferding vid Donau. På 1620-talet var medlemmar av släkten anförare på protestantisk sida i ett bondekrig, en utlöpare till 30-åriga kriget.

Den förste bryggaren
Gregor Neumüller, född omkring 1630, dog 1705 som borgare i staden Leonfelden. Hans son Johannes Michael N., född 1670, var den förste inom släkten kände bryggaren. Den äldste av hans söner, Franz Josef N., var hattmakare och slog sig ner i staden Krumlov i södra Böhmen (nuvarande staden Cesky Krumlov i Tjeckien). Sonen Carolus N. var bryggare och enligt familjetraditionen skall Carolus framgångar som bryggare haft betydelse för yrkesvalet bl a för den svenska grenen. Läs mer om släkten Neumüller och Krumlov. 

De hus som Franz Josef N. och Carolus N. bodde i i Cesky Krumlov finns fortfarande kvar och är väl bevarade, liksom en stor del av den äldre bebyggelsen i den vackra staden Krumlov. Läs mer om Çesky Krumlov och Krumlov och släkten Neumüller

img_1

Den yngste av Johannes Michaels söner, Matthias N., f. 1718 flyttade från Leonfelden till Diepholz i Hannover.

Läs om den tyska släktgrenens historia i Geschichte der Familie Neumüller (kan beställas från info@neumuller.org)

Till Sverige 1845
Näst äldst av Mathias söner med Margarete Sophie Reesing, f. 1790, var Friedrich Rudolph N. Han flyttade till Sverige vid 21 års ålder 1845. Friedrich Rudolph Andreas fick sju barn med hustrun Eva Emilie Kristina Reuszner (1826-1906): John, Anna, Charlotta, Sofia, Pauline, Otto Emil och Elisabeth.