Släktföreningen

Start 1979
Släktföreningen stiftades formellt den 7 juni 1978, men startade sin verksamhet först i maj 1979 med en båtutflykt till Vaxholms kastell. Vid utflykten såldes ett särskilt förkläde med motiv från Neumüllers bryggeri. Föreningen hade då 166 medlemmar och ordförande var Jan Neumüller. De olika släktgrenarna fastställdes till EN (Egnell/Neumüller), PN (Piehl/Neumüller), ÅN (Åkerlund/Neumüller), NS (Neumüller/Simonsson), NL (Neumüller/Lidén) och RN (Riben/Neumüller). Varje gren hade sin representant i styrelsen.

Mobile Photo 18 okt 2009 21.35.46

Utflykter och andra aktiviteter
1980 var det dags för ett nytt möte. Denna gång med utflykt till Örbyhus slott med bl a visning av slottet. En annan utflykt i släktföreningens regi var en båtresa till Visingsö i juli 1985 med övernattning i Hjo med cirka 40 deltagare. Hemresan med M/F Ladulås blev dramatisk med en överraskande tät dimma på Vättern och radarhaveri. För att hitta tillbaka i dimman parkerades en  en bil vid bryggan med strålkastarna tända för att vägleda skepparn. Sommaren 1986 var det ett möte på Vevelsta hos familjen Thord Neumüller. Till middagen bjöds det på egenhändigt plockade släpärter. I juni 1993 var det dags för ett nytt möte på Vevelsta fågelskådning under ledning av Nils Linnman och en konsert i Husby-Oppunda kyrka med Maria och Kristina Neumüller.

PRI000144f

Andra möten har varit på platser med anknytning till släkten som Skarpnäck/Hästhagen och Pripps bryggeri.

Nytt från släktföreningen – december 2013
Nu är det två år sen senaste mötet hölls i Neumüllerska släktföreningen i Borgargillets lokaler i Stockholm. Ett drygt 60-tal personer träffades vid årsmötet, lyssnade på ett roligt föredrag om modern öltillverkning, åt, drack och umgicks under trevliga former.

Redan är planerna för nästa årsmöte i släktföreningen i full gång. Vid styrelsens möte i november bestämdes att hålla årsmöte den 7 september 2014 på Öråker i närheten av Kungsängen väster om Stockholm.

För att kunna nå ut med kallelse och information behöver vi släktens hjälp.
1) I framtiden hoppas vi kunna skicka ut information via mail och hemsida. I första hand behöver vi hjälp att få mailadresser till den växande släkten. Skicka snarast aktuella mailadresser till lottie.neumuller (at) tele2.se

2) Notera redan nu söndagen den 7 september 2014 i almanackan för årsmötet i släktföreningen. Dagen kommer innehålla många spännande och intressanta punkter, förutom årsmötet. Mer information kommer under våren 2014.

3) Medlemskap i släktföreningen kostar 75 kr för vuxna, 50 kr för ungdomar 12-18 år, max 200 kr för en hel familj. Insättes på släktföreningens pluskonto 638 84 62-1. Ange namnen på samtliga personer som medlemsavgifter avser!

4) Bli gärna vän på släktens Facebook

5) Löpande info om mötet finns på hemsidan
Släktmöte i ölets tecken 2011

Släktmöte 2011
Den 10 september 2011 var det dags för årets släktmöte. Vi höll till i de trevliga lokalerna på Nybrogatan 60 som ägs av Stockholms Borgargille. Där finns också en charmig innergård med gamla skyltar, bl a NIls Henriks torg, döpt efter Nils Henrik Winblad von Walter, en av de som har byggt upp Borgargillets museum.

Efter årsmötesförhandlingarna, som leddes av Lottie Neumüller, vidtog ölprovningen. Vi hade fått kontakt med Svenska Hembryggareföreningen (SHBF) och Ulf Henryson.  Ulf berättade om olika öltyper, om småskalig ölbryggning och mycket annat med ölanknytning. Tre ölsorter som finns att köpa på systembolaget provades, men vi också prova Ulfs eget goda och starka trappistöl. På SHBF:s webbsida finns det många tips om öl och småskalig ölbryggning (www.shbf.se).

Mötet hade samlat ett 50-tal släktingar i många generationer, från Anna-Stina Sköld, sondotter till Friedrich Rudolph, till små neumüllrar i femte generationen. Många träffades för första gången medan det var glatt återseende för andra. Det var god och glad stämning och alla lät sig väl smaka av den goda middagsbuffén.

Jubileumsfesten 2009
Lördagen den 12 september 2009 var det stor jubileumsfest på Velamsund i Nacka! Då firade vi att Neumüllerska släktföreningen fyller 30 år.

velamsund_hus

Platsen – Velamsund – var vald av flera anledningar. Gården har fram till branden på 1980-talet bebotts av släkten Egnell, som genom ingifte är en gren av  släkten Neumüller. Den har också en viktig plats i Stockholms äldre bryggerihistoria, eftersom grunden till Stockholms Bryggerier lades på Velamsund på 1880-talet.

Ordföranden Lottie Neumüller hälsade välkommen och berättade kort om Velamsund. Eftersom ett officiellt släktmöte hade hållits i november 2008 hade styrelsen beslutat att förlägga det formella mötet till en senare tidpunkt. Därför fanns det tid att dela med sig av intressanta släktminnen och anekdoter.

Efter mötet var det middag på Restaurang Långa Raden där det serverades en härlig trerättersmiddag. Den stora gruppen yngre släktingar bidrog till att stämningen blev hög hela kvällen.

Släktmatrikeln
Under 1994 sammanställde Jan Modigh en sedan länge planerad släktmatrikel med aktuella uppgifter om alla ättlingar till Friedrich Rudolph Neumüller. I slutet av 1980-talet planerades en släktbok med berättelser om Friedrich Rudolph och om släktens gårdar – ett projekt som inte blev av, men som nu delvis kan förverkligas genom hemsidan.