Den tyska släktgrenen

Jens Neumüller (jens.neumueller@arcor.de), som bor i Düsseldorf, har sammanställt mycket intressant material om den tyska grenen av släkten. Här finns spännande dokument om släktens öden från Ober-Österreich till nuvarande Tjeckien och norra Tyskland.

Det finns också berättelser som har skrivits av en av Jens förfäder på 1920-talet om de platser som de olika släktgrenarna bodde på då.

Om du vill läsa om den tyska släktgrenens historia klicka här (dokumentet är på tyska).

Boka in den 17 september 2016!

Höstutflykt till släktgårdarna

Obs! Datum är ändrat till den 24 september!

Nästa Släktstämma, som preliminärt är bestämd till lördagen den 17 september 2016, kommer att bli något alldeles extra, om allt går i lås. Styrelsen tänker upprepa den populära utflykten till Skarpnäck som gjordes 2003 med historiska utvikningar till platser med betydelse för familjen.

Skarpnäck, som Friedrich Rudolph Neumüller lät bygga, och Hästhagen som hans son byggde är idag institutioner som kan vara svåra att få tillträde till, men informationsstrategen Eva Thulin och f.d. museiintendenten Johan Åkerlund, arbetar på att göra det till verklighet.

Vi letar också efter kunniga guider så Släktstämman blir något alldeles extra. Markera datum nu och läs mer om byggnaderna på neumuller.org .

 

Dags att flytta Bryggarkärran!

Nyrop No 3 - Bryggarkärran Photograped at Tekniska Muséet, Stockholm 2005-09-14 © Lars Sundin

Nyrop No 3 – Bryggarkärran
© Lars Sundin

Flygvapenmuseum i Linköping är ett av landets mest populära museer, men Sveriges första flygplan fattas i samlingen. Nu vill släktföreningen att “Aeroplanet No. 1” (till höger)  som donerades av Otto Emil Neumüller får en permanent plats på museet.

Bland alla de unga män som drömde om att flyga i flygets barndom fanns sjöofficeren Fredrik Neumüller och hans svåger Olof Dahlbeck. Fredrik tjatade på sin far att han skulle köpa ett flygplan och till slut gav Otto Emil Neumüller efter, men bara om hans son lovade att inte flyga själv innan han hade en son.

1911 tog Konungen nådigt emot gåvan av ett nytt Nyrop-Bleriot plan, med stipulationen att Flottan lät utbilda Olof Dahlbeck till flygare i England. Han blev en av landets främsta pionjärpiloter och planet med smeknamnet ”Bryggarkärran” blev starten för Sverige som en mycket viktig flygnation.

När det tvåsitsiga spaningsplanet pensionerades, deponerade Sjöhistoriska Museet det på Tekniska Museet i Stockholm där det hängt i taket – förutom 2011 när planet var utlånat till Flygvapenmuseet (www.flygvapenmuseum.se ). Vi tycker att

Sveriges första militärflygplan borde deponeras permanent på Flygvapenmuseum och vädjar nu till berörda myndigheter att flytta Bryggarkärran dit den hör hemma.